Almende homepage
Groep 8

Hallo leerling van groep 8,

Binnenkort moet je een keuze maken voor een school. Misschien heb je zelf al een idee wat je later worden wilt. Misschien weet je dat nog helemaal niet. Op het Isala ontdek je wat je leuk vindt, wat je kunt en wat het beste bij je past. Samen werken we aan je toekomst. Het Isala is persoonlijk, gezellig en actief. Voor meer informatie kun je ook terecht bij onze afdelingsleiders dhr. Noten en mevr. Rinsma


Veelgestelde vragen:

  • Hoeveel leerlingen zitten er op het Isala?

  • Is het Isala een grote school?

  • Zijn CITO-scores belangrijk voor de plaatsing op het Isala?

  • Mag mijn vriendje bij mij in de klas?

  • Tot hoe laat hebben brugklassen les het Isala?

  • Wordt er rekening gehouden met mijn dyslexie?

  • Doet het Isala iets tegen pesten?

De antwoorden op deze vragen:

Hoeveel leerlingen zitten er op het Isala?

1100 leerlingen. Deze leerlingen zitten in verschillende afdelingen. 

Is het Isala een grote school?

Door de vorm van het gebouw lijkt de school erg groot, maar er is voor verschillende vakken een vast gedeelte. Voor je gymnastiek lessen moet je soms naar een andere zaal of sporthal. De school is modern, ruim van opzet en heeft goede voorzieningen. Je ziet hier de mediatheek.

Zijn CITO-scores belangrijk voor de plaatsing op het Isala?

Wij luisteren naar het advies van je basisschool. De basisschool neemt in het advies de uitslag van de CITO-eindtoets mee, maar ook alle gegevens van hun leerlingvolgsysteem. Het basisschooladvies is dus op veel meer gebaseerd dan alleen die laatste toets. We wensen je veel succes bij de CITO-toets.

 

Hoe verder als je toegelaten wordt:

Mag mijn vriendje bij mij in de klas?

Meestal  kijken we of het mogelijk is. Van de basisschool krijgen we advies over je plaatsing op onze school. Meestal volgen we dat advies ook op. Je begrijpt vast wel dat niet de halve groep 8 klas bij elkaar kan in de nieuwe brugklas. Geef je voorkeur op aan je leerkracht. Deze bespreekt het met het Isala.

 

Tot hoe laat hebben brugklassen les op het Isala?

Brugklasleerlingen hebben een aaneengesloten rooster zonder tussenuren. In principe hebben brugklasleerlingen niet later dan het 7e uur les. Dit is tot 15.10 uur les.

 

Wordt er rekening gehouden met mijn dyslexie?

Jazeker! De dyslexiespecialist bekijkt welke leerlingen dyslectisch kunnen zijn. Als je dyslectisch bent,  krijg je een dyslexieverklaring. Bovendien heb je met die verklaring recht op extra tijd en/of een bepaald vergroot lettertype van toetsen. Ook worden bepaalde spelfouten minder meegerekend, maar wel verbeterd natuurlijk! De dyslexiespecialist kan je ook ondersteunen en begeleiding geven. Weet je al dat je dyslectisch bent, dan kun je dat ook op het aanmeldingsformulier zetten.

 

Doet het Isala iets tegen pesten?

Uiteraard. Brugklasleerlingen volgen in het begin van het schooljaar lessen die hun mentor zal verzorgen. Daar zal het onderwerp besproken en bespreekbaar worden gemaakt. Ook worden de gevolgen van pestgedrag duidelijk gemaakt. We houden leerlingen voor dat ze hulp moeten zoeken als ze worden gepest en hun grenzen moeten aangeven.

Docenten letten scherp op pestgedrag. Pestgedrag wordt niet getolereerd en er wordt meteen actie ondernomen. Mentoren en leerlingenbegeleiders bemiddelen in conflicten. In sommige situaties hebben leerlingen (pester en /of gepeste) baat bij Sociale Vaardigheids training (Sova) of faalangstreductietraining.

 

Hoe leer je andere leerlingen uit je nieuwe klas kennen?

Eind juni kom je voor het eerst een middag echt op school. Dit is de introductiemiddag. Je maakt dan kennis met je mentor en de andere leerlingen uit je nieuwe klas. Heel spannend, maar ontzettend leuk! 

In de 3e week van het nieuwe schooljaar ga je op brugklaskamp. Je gaat dan 2 dagen met je klas naar een leuke accommodatie ergens in de buurt. Er worden veel spelletjes gedaan en ‘s avonds is er een spetterende bonte avond.

 

 

Mijn vraag staat er niet bij.

Heb je een brandende vraag die hierboven nog niet beantwoord is, stuur dan gerust een mailtje naar  Administratie-Isala@almendecollege.nl

 

Brugklasfilm
Bekijk het filmpje om alvast een indruk te krijgen hoe het er in de brugklas op het Almende College aan toe gaat. film...